«Καμίνι» η Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ


«Kόκκινος» συναγερμός για τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη. Παρά τα έκτακτα μέτρα η ζέστη είναι ανυπόφορη για πολίτες και τουρίστες.

«Δεν είναι τρομακτικό. Αλλά ζητώ από τους πάντες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για τον εαυτό τους, την οικογένεια και τους γείτονές τους. Να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις αίθουσες εκτάκτων αναγκών από άτομα, που άσκοπα δημιουργούν κίνδυνο . Επαναλαμβάνω αυτά τα μηνύματα για να ενθαρρύνω την πρόληψη», επεσήμανε η Υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπιζάν.

Το επερχόμενο κύμα καύσωνα στην Γαλλία ξυπνά τις μνήμες του Αυγούστου 2003, όταν 15.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων ηλικιωμένοι, έχασαν την ζωή τους.

Από την Ισπανία μέχρι ακόμη και την Ελβετία ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ή και θα ξεπεράσει τους 40° C.

Με συνεχείς προειδοποιήσεις οι υπηρεσίες υγείας των χωρών, που πλήττονται από την ζεστή εισβολή από την Σαχάρα καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να παραμένουν σε δροσερά σημεία κι αν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να μην εκτίθενται στον ήλιο ειδικά τις επικίνδυνες ώρες.

Όμως η κατάσταση είναι αφόρητη για τους περισσότερους στην κεντρική Ευρώπη, μιας και δεν έχουν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες και ανησυχούν στην ιδέα του τί μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στην Τσεχία εμφανίστηκαν υδροφόρες, που καταβρέχουν τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών.

Αλλά δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που υποφέρουν. Είναι και τα ζώα. Στην Αυστρία οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου φρόντισαν να παράσχουν κάθε μέσο στους ουρακοτάνγκους προκειμένου να δροσίζονται και να μην αφυδατωθούν.