Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των παραλιών της χώρας


Σε ριζική αναθεώρηση του νομοθετικού καθεστώτος για τον αιγιαλό και την παραλία προχωρεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιούνται σχεδόν όλα τα άρθρα του ισχύοντος σήμερα ν. 2971/2001, με βασικούς στόχους να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί “η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος” και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για οικονομική “ανάπτυξη” μέσω της διευκόλυνσης της “εκτέλεσης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα”.

Από τα παραπάνω να κρατήσουμε ότι τα πρώτα είναι ο φερετζές για να περάσουν τα δεύτερα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες αίρονται ορισμένες αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση του αιγιαλού και επιδιώκεται η “απλοποίηση” και η “επίσπευση” των διαδικασιών καθορισμού της οριογραμμής του σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και των διαδικασιών παραχώρησης εκτάσεων προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Το νομοσχέδιο:

  • Επιτρέπει την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη. Νομιμοποίηση η οποία μάλιστα θα γίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση.
  • Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.
  • Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο.

Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των παραλιών της χώρας» κάνει λόγο το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης WWF, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που κατατέθηκαν στις 5 Απριλίου στη Βουλή. Σε ανακοίνωση του WWF σημειώνεται: «Τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας (https://support.wwf.gr/action/save_coasts). Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία».

Επιμέλεια: Χρ. Αειβάτης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝαυτεμπορικήΚαθημερινή